Második feleség

Az ideális második feleség nagyvonalú és tűri a feszültséget?

Már nincs benne annyi romantika. Annyi elvárás és világmegváltás. De van tapasztalat, életbölcsesség és persze csalódás is. A második feleségnek biztosan egy komplikáltabb férfi jut, de ebből akár előnyt is lehet kovácsolni. A statisztikák ismertek: a házasságok több, mint fele válással végződik, durva becslések szerint minden tizedik felnőtt elvált a házastársától. Ennek fényében viszonylag nagy… Tovább »

7+1 dolog, amit mostohagyermekedért tegyél meg

Egy válás után senkinek sem könnyű, de a felnőttek legalább (szerencsés esetben) vannak olyan szinten (érzelmileg, vagy az intelligencia-hányadosukat tekintve), hogy fel tudják dolgozni a történteket, dolgozni tudnak magukon, a kapcsolatuk megőrzésén válásuk után is, ám a gyermeknek sok-sok segítségre, támogatásra van szüksége aztán. Akár évekig. Nekem az a tapasztalatom, hogy az “új anyukának-apukának”/mostohaanyának-apának/nevelőanyának-apának legalább… Tovább »

Mostohaanya vagy mostohaapa vagy? Téged keresünk!

Egy kedves, fiatal egyetemista lány megkeresett az alábbi felhívással, és reménykedem, hogy köztetek, az olvasóim között is akad majd vállalkozó kedvű mostohaanya vagy mostohaapa, aki pozitív tapasztalatait meg tudja osztani vele. Olvassátok, keressétek Dorinát november végéig legkésőbb a megadott elérhetőségen. És ki tudja, talán itt a blogon is viszontláthatjátok majd, mire jutott műhelymunkájával, szakdolgozatával a… Tovább »

Van mostohagyermeked? Tagadod vagy vállalod?

Nekem teljesen természetes volt, hogy gondját kell viselnem a lízingelt fiamnak a láthatások és az iskolai szünetek alatt, mert – bár a szerelem hormongőzös hónapjai akár el is kenhették volna bennem a felelősségérzetet – egyszerűen csomagban érkezett a férjemmel. Tudtam, hogy nehéz lesz, de úgy döntöttem, így is megéri a mostohaanyaság. Mégis kaptam a meglepő… Tovább »

Tényleg engem szeret a nevelt fiam a legjobban?

Simán bele tudnám élni magamat a gondolatba, egótól és büszkeségtől duzzadva, hogy a lízingelt gyermekem számára én vagyok a világ közepe, belőlem süt a nap, szíve szerint hozzám rohanna virággal anyák napján, értem kiált álmában, és az én nevemet suttogja, ha fél. Ez utóbbi majdnem igaz is, csak épp a legnagyobb veszekedések közepette teszi ugyanezt:… Tovább »

Hálás vagyok a sorsnak, hogy mostohaanya lehetek!

Sosem gondoltam volna, hogy valaha kimondom a címben szereplő mondatot, de mostanában minden elsimulni látszik. A nevelt fiammal nagyon egy hullámhosszon vagyunk, a férjemmel szintén, hiába, a pszichológusok által örökké szajkózott időfaktor tényleg kulcstényező egy mozaikcsaládban, sőt második feleségként is. Bevezetés a gyereknevelésbe Minden szaki azt mondja, a saját utódodat nevelgetve, igazgatva, tanítgatva jutsz nyugvópontra… Tovább »

A nevelt gyerek az anyjára hasonlít

Olyan, mintha egy mini ex jönne láthatásra? Az újszülött gyerekekre szokták ugye mondani, hogy három dolgot tudnak, enni, aludni és hasonlítani (más verziókban sírni és üríteni). No, a nagyobb gyerekeknél bővül a lista, és később kardinális kérdéssé nőheti ki magát a “hasonlítós” menüpont, különösen akkor, ha éppen elvált szülők gyerekéről van szó. Ezt a tényt… Tovább »

Rítusok a nevelt gyerekkel – nálunk bevált

Nehezen fogadtam el, hogy a kistesó érkezése nem kirobbanó örömöt és boldogságot váltott ki a lízingelt fiamból, aki idegenként fogadta öccsét. Teljesen természetes volt, hiszen a terhességemet sem asszisztálta végig napról napra, pusztán kéthetente volt alkalmam mesélni neki, mi is zajlik odabent. Amikor megszületett a kicsi, nyilván “nem volt jó” semmire, nem adott visszajelzéseket, nem … Tovább »

A nevelt gyerek dilemmája: te ki vagy nekem?

A minap a nevelt gyermekem hajnali elmélkedésbe kezdett a reggelije felett, és most iskolás fejjel is nekifutott a klasszikus kérdésnek, jelesül, hogy én ki vagyok neki (egyszer, még 3 évvel ezelőtt is tettünk egy kísérletet, hogy tisztázzuk a dolgot, akkor látszólag belenyugodott a dolgokba, illetve nagy nehezen lebeszéltem arról, hogy anyának szólítson). Eleve zavaros volt… Tovább »

7 jel, hogy a nevelt gyereked elfogadott

Nem egy mozaikcsaládos próbálkozás fut zátonyra a gyerekek hozzáállása miatt. Ennek oka az lehet, hogy a kicsi a másik szülővel szolidarít, és kiborul a próbálkozások hallatán is, de ugyancsak okozhat csúfos bukást az, ha a mostohaszülővel egészen egyszerűen nem tudnak egy húron pendülni. Az is óriási csapda lehet, ha hagyjuk, a gyerek döntse el, szülője kivel… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!