Második feleség

Segítség! Ötféle rakott krumplit kell főznöm hétvégén!

Főzés vs. mozaikcsalád Az étkezés a mozaikcsaládokban – tapasztalataim szerint – az egyik komoly feszültségforrás. (Na jó, persze, mozaikcsaládban bármi, a legapróbb pitiáner, jelentéktelennek tűnő ügy is hatalmás botrányt, veszekedést, üvöltést, de akár válást is tud produkálni – hallom máris a többi mozaikos anyatárstól. És igen, ez így van. Bármikor, bármi és bárhol – ez… Tovább »

Az ideális második feleség nagyvonalú és tűri a feszültséget?

Már nincs benne annyi romantika. Annyi elvárás és világmegváltás. De van tapasztalat, életbölcsesség és persze csalódás is. A második feleségnek biztosan egy komplikáltabb férfi jut, de ebből akár előnyt is lehet kovácsolni. A statisztikák ismertek: a házasságok több, mint fele válással végződik, durva becslések szerint minden tizedik felnőtt elvált a házastársától. Ennek fényében viszonylag nagy… Tovább »

Éri-e hátrány a közös gyermeke(ke)t egy mozaikcsaládban?

Apa nincs sehol Este nyolc, a férjem még sehol. Az ország másik feléből akkor indul haza a fiával – aki az előző házasságából született -, láthatásra hozza. Én addig egyedül lefürdetem a közös fiainkat, vacsora, mese, altatás. Dackorszak, sikítozás, “nemakarom”, üvöltő kistesó, szétesett anyuka, szétesett gyerekek, reggel hat óta szórakoztatjuk egymást, azaz 14 órája. Tíz… Tovább »

Mozaikcsaládos dili: nem tudjuk integrálni a férjem fiát

Kaptam egy olvasói levelet. Lendületes, kritikus magával szemben és tárgyilagosan foglalja betűkbe, milyen nagyon nehéz viszonyrendszerbe is gabalyodott második feleségként, “mostohaként“. Olvassátok Dóri (41) történetét, amit saját szemszögéből mesél el nektek. Arról, hogy mennyire nem szirupos-csodálatos minden mozaikcsalád élete. Átadom neki a szót. ——————————– Hirtelen leszek második Adott egy háromgyerekes elvált nő, akinek az életébe… Tovább »

Mostohaanya vagy mostohaapa vagy? Téged keresünk!

Egy kedves, fiatal egyetemista lány megkeresett az alábbi felhívással, és reménykedem, hogy köztetek, az olvasóim között is akad majd vállalkozó kedvű mostohaanya vagy mostohaapa, aki pozitív tapasztalatait meg tudja osztani vele. Olvassátok, keressétek Dorinát november végéig legkésőbb a megadott elérhetőségen. És ki tudja, talán itt a blogon is viszontláthatjátok majd, mire jutott műhelymunkájával, szakdolgozatával a… Tovább »

Gáz-e, hogy “lízingeltként” emlegetem a nevelt fiamat?

A napokban érdekes parázstéma került elő a Második feleség blog Facebook-oldalán, a zárt csoportban. Felvetődött, hogy helyes-e, ér-e, illik-e “lízingelt”-ként emlegetni a nevelt gyerkőcöt, van-e ebben bármi negatívum (a kifejezés egy igen gyakori szleng a mozaikcsaládosok körében, amikor valamilyen egyszerűbb formában kívánják megnevezni társuk előző kapcsolatából született, nevelt sarját). A tábor két részre oszlott természetesen,… Tovább »

Válás, új kapcsolat, nevelt gyerek: programajánló mozaikcsaládosoknak

Olvasóim hívták fel a figyelmet (többen is, több szálon eljuttatták hozzám, amiért ezúton is köszönetet mondok) egy szuper programra, ami minden mozaikos családtagnak jól jöhet. Válás után, a másik gyerkőcével összeköltöző feleknek nincs könnyű dolga, de a nagyszülőknek, exanyósoknak, exeknek sem. “Mozaik-klub” fantázianévvel indul most egy őket célzó csoportfoglalkozás a főváros harmadik kerületében, tavasszal kéthetente,… Tovább »

Mozaikcsaládos ünnepek: karácsony a halott ex árnyékában

“Sejtem, hogy borzalmas dolog, ha valakinek meghal az anyukája. Valójában azonban el sem tudom képzelni, hiszen ilyen súlyos traumát sohasem éltem át, mint ők, öten, négy éve: Lilla (16), Regina (14), Tomi (10), Alexa (8) és Móni (8)”  – így indul Anna levele, amivel megkeresett privátban, és nagyon megszívlelendő minden egyes sora, hozzáállása pedig példaértékű… Tovább »

Családi bravúr: a nevelt fiamnak nyolc nagyszülője van

Nem, semmiféle biológiai csoda nem történt a famíliában, nem valamiféle orvosi ügyeskedésről szól a poszt, vagy hasüregben kihordott ikertestvérről, szóval már most ki kell ábrándítanom az olvasót, aki valami szaftos bulvárhírre vágyik. Egyszerűen csak annyi történt, hogy két generációban is volt egy-egy válás, ami kissé megsokszorozta a nagyszülőket. Így állunk a nevelt gyermek esetében  … Tovább »

Van mostohagyermeked? Tagadod vagy vállalod?

Nekem teljesen természetes volt, hogy gondját kell viselnem a lízingelt fiamnak a láthatások és az iskolai szünetek alatt, mert – bár a szerelem hormongőzös hónapjai akár el is kenhették volna bennem a felelősségérzetet – egyszerűen csomagban érkezett a férjemmel. Tudtam, hogy nehéz lesz, de úgy döntöttem, így is megéri a mostohaanyaság. Mégis kaptam a meglepő… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!