Második feleség

Az ideális második feleség nagyvonalú és tűri a feszültséget?

Már nincs benne annyi romantika. Annyi elvárás és világmegváltás. De van tapasztalat, életbölcsesség és persze csalódás is. A második feleségnek biztosan egy komplikáltabb férfi jut, de ebből akár előnyt is lehet kovácsolni. A statisztikák ismertek: a házasságok több, mint fele válással végződik, durva becslések szerint minden tizedik felnőtt elvált a házastársától. Ennek fényében viszonylag nagy… Tovább »

7+1 dolog, amit mostohagyermekedért tegyél meg

Egy válás után senkinek sem könnyű, de a felnőttek legalább (szerencsés esetben) vannak olyan szinten (érzelmileg, vagy az intelligencia-hányadosukat tekintve), hogy fel tudják dolgozni a történteket, dolgozni tudnak magukon, a kapcsolatuk megőrzésén válásuk után is, ám a gyermeknek sok-sok segítségre, támogatásra van szüksége aztán. Akár évekig. Nekem az a tapasztalatom, hogy az “új anyukának-apukának”/mostohaanyának-apának/nevelőanyának-apának legalább… Tovább »

Éri-e hátrány a közös gyermeke(ke)t egy mozaikcsaládban?

Apa nincs sehol Este nyolc, a férjem még sehol. Az ország másik feléből akkor indul haza a fiával – aki az előző házasságából született -, láthatásra hozza. Én addig egyedül lefürdetem a közös fiainkat, vacsora, mese, altatás. Dackorszak, sikítozás, “nemakarom”, üvöltő kistesó, szétesett anyuka, szétesett gyerekek, reggel hat óta szórakoztatjuk egymást, azaz 14 órája. Tíz… Tovább »

Mozaikcsaládos dili: nem tudjuk integrálni a férjem fiát

Kaptam egy olvasói levelet. Lendületes, kritikus magával szemben és tárgyilagosan foglalja betűkbe, milyen nagyon nehéz viszonyrendszerbe is gabalyodott második feleségként, “mostohaként“. Olvassátok Dóri (41) történetét, amit saját szemszögéből mesél el nektek. Arról, hogy mennyire nem szirupos-csodálatos minden mozaikcsalád élete. Átadom neki a szót. ——————————– Hirtelen leszek második Adott egy háromgyerekes elvált nő, akinek az életébe… Tovább »

Férfiak válás után: íme, a tanulságok és a sérelmeik

Az elvált férfi nem könnyű eset – talán ez is lehetne az alapmondat, amit csak úgy leírok, és várom, hogy az olvasók hozzátegyék a kijelentésem kapcsán a gondolataikat. Ennél azonban tovább megyek, mert bizonyítani is szeretném, talán kicsit a közvéleményt formálandó, mert még mindig azt tapasztalom, hogy a családját “otthagyó”, új életet kezdő apa csakis… Tovább »

Válás, új kapcsolat, nevelt gyerek: programajánló mozaikcsaládosoknak

Olvasóim hívták fel a figyelmet (többen is, több szálon eljuttatták hozzám, amiért ezúton is köszönetet mondok) egy szuper programra, ami minden mozaikos családtagnak jól jöhet. Válás után, a másik gyerkőcével összeköltöző feleknek nincs könnyű dolga, de a nagyszülőknek, exanyósoknak, exeknek sem. “Mozaik-klub” fantázianévvel indul most egy őket célzó csoportfoglalkozás a főváros harmadik kerületében, tavasszal kéthetente,… Tovább »

Egy ’59-es illemkönyv gondolatai a szakításról, válásról

Hétvégén édesapámnál is jártunk, és ott a könyvespolcot böngészve belefutottam egy 1959-es kiadású illemkönyvbe (Burget Lajos-Kovácsvölgyi Sándor: Hogyan viselkedjünk?  Móra Ferenc Könyvkiadó), amit persze azonnal le is kaptam a polcról. Igaziból nem is a hecc kedvéért, inkább csak kíváncsi voltam az étkezéssel, terítéssel kapcsolatos (örök érvényű?) szabályokra. Aztán úgy alakult, hogy egyrészt nagyon röhögtem, bárhol… Tovább »

Levél azoknak, akik elvált vagy nős férfival kezdenének

Egy olvasói levél, amihez hasonló még nem jelent meg itt a blogon. Szerkesztve adom közre, okulásul.  A levelet egy első feleség írta, akinek a férje ugyan hosszú-hosszú évek után egy huszárvágással szeretett volna véget vetni házasságuknak, ám a döntés bejelentése és véglegesítése után egy nappal meghalt. Maradt utána egy mellette a végsőkig kitartó feleség és… Tovább »

“Nem akartam beáldozni az egészségem egy lombikért”

Egy-egy válás, egy-egy csalódás, nagy anyagi és érzelmi veszteségek. Ha ezek után viszont mégis egymásra talál két összeillő, szeretetre vágyó ember, nem állhat semmi az útjukba. És ha ehhez a két emberhez mégsem sem akar érkezni a gólya, akkor egyértelmű, hogy az örökbefogadás az ő útjuk, nem a lombik. Juli írta meg történetüket. —————— Hamar… Tovább »

Amikor válás után a gyerek is a játszma része

Juli (38) és Ábel (41) mindketten voltak már házasok, amikor egymás mellé terelte őket az élet, három gyerek az egyik puttonyban, egy a másikban. Semelyik gyerek nem kicsi már, korán kezdték – ebben hasonlítanak. Egy valamiben nem: míg Juli házassága szépen elcsendesült és sikerült mindent lezárni, addig Ábel exe nem nyugszik, és mindent elkövet, hogy… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!